Pladijs, Schol

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
pladijs-visinfo

Vis ID

Latijnse naam: Pleuronectes platessa
Andere benamingen: plaat, platje, ploate

Familie

De pladijs behoort tot de orde der platvissen. Pladijs herken je gemakkelijk aan de bovenzijde die groen of groenachtig bruin van kleur is, met onregelmatig verspreide oranjerode vlekken. De onderzijde is daarentegen zuiver wit. Pladijs kan tot wel 1 meter lang worden, na een kleine drie jaar is de pladijs 30cm, bij ons worden er vooral exemplaren van 35 à 40cm aangeland.

Vangstgebied & aanvoer

Pladijzen komen voornamelijk voor in het Noord-Atlantisch gebied van Groenland en Noorwegen in het noorden tot Marokko in het zuiden, met daarnaast ook populaties in de Witte Zee, de Baltische Zee en het westen van de Middellandse Zee. Voor de Vlaamse vissers zijn volgende vangstgebieden belangrijk: Noordzee, Oostelijk Engels Kanaal, Westelijk Engels Kanaal, Keltische Zee en Ierse Zee.

Pladijs is op Europese schaal zonder twijfel de belangrijkste platvis voor de visserij. Omdat pladijs zeer gevoelig is aan wijzigingen in omgevingscondities, worden de pladijsbestand en reeds lang gemonitord en zijn er beheersmaatregelen zoals vangstbeperking en quota van kracht.

Het hoofdaandeel van de Belgische aanvoer van pladijs komt uit gezonde bestanden (Noordzee en Ierse Zee).

In 2011 mochten de Vlaamse vissers 6.000 ton pladijs opvissen. Er gaat veel aandacht naar duurzamere visserijtechnieken. Zo verminderen netten met een grotere maaswijdte en sorteer-panelen de bijvangst van ondermaatse exemplaren.

Seizoen

In de handel is pladijs het hele jaar door beschikbaar. Toch eet je het best pladijs tussen juni en oktober, het pladijsseizoen. Het visvlees is dan het stevigst en smakelijkst en de aanvoer neemt toe. Tijdens de paaiperiode (december-april) is de vis “kuitziek”, en een stuk magerder en slapper. Pladijs is dus een echte zomervis !

Gastronomie

Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie: 355 kJ / 85 kcal
Eiwitten: 19g
Vetten: 1g

Geen media voor deze vis.

  • Wist je dat baby-pladijsjes rechtop zwemmen? Pas na een 6-tal weken ondergaan ze een gedaanteverwisseling en ‘vallen ze om’ tot platvissen.

  • Een smaakvolle vis, steeds beschikbaar en makkelijk te bereiden. Kortom, pladijs is een echte topper. En toch zetten we hem te weinig op het menu.

  • De pladijsbestanden in de Noordzee doen het de laatste jaren steeds beter. De soort wordt niet overbevist en er is voldoende pladijs om de populatie en productie op lange termijn gezond te houden.

  • Pladijs is de belangrijkste vis in aanvoervolume voor de Belgische visserij. In de top tien van meest gegeten vissoorten in ons land haalt pladijs de achtste plaats.