Poon, Knorhaan

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Rode_poon (16)

Vis ID

Latijnse naam: Triglidae
Andere benamingen: roodbaard

Familie

De Poon is gemiddeld tussen de 30 en 50 cm lang en weegt 200 à 500g. De poon heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ”loopt”. Een andere typisch kenmerk is hun knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van hun zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd.

Onder de benaming poon mogen meerdere soorten verkocht worden : rode poon (Trigla lucerna), grauwe poon (Eutrigla gurnardus) en Engelse poon (Aspitriglia cuculus).

Vangstgebied & aanvoer

De knorhaan treft men overal aan: de Middellandse Zee, Zwarte Zee, Atlantische Oceaan.

Weinig is geweten over de grootte van ons bestand.

Rode poon is een bijvangst in de Vlaamse visserij en er geldt geen vangstbeperking voor. Recent zijn een aantal vissers overgeschakeld naar flyshooting, een meer duurzame visserijtechniek. Zij kunnen wel gericht vissen op poon en zijn daar momenteel mee bezig, waardoor onze veilingen een uitzonderlijk goeie aanvoer van rode poon kennen, die bovendien van zeer goede kwaliteit is.

De jaarlijkse aanvoer van poon bedraagt ongeveer 1000 ton, waarvan ruim de helft rode poon.

Seizoen

Januari, februari en maart zijn de topmaanden voor rode poon. Vanaf oktober trekt de aanvoer aan.

Gastronomie

Rode poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue.

Voedingswaarde per 100 g

Energie : 334 kJ /  81 kcal
Eiwitten : 18,0 g
Vetten : 1,0 g

Geen media voor deze vis.

  • Poon kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue.

  • Er is niet alleen rode poon. Onder de benaming poon mogen meerdere soorten verkocht worden : rode poon (Trigla lucerna), grauwe poon (Eutrigla gurnardus) en Engelse poon (Aspitriglia cuculus).