Schar

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
schar

Vis ID

Latijnse naam: Limanda spp.

Familie

De schar is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae), orde van platvissen. De vis kan maximaal 40 centimeter lang en 1000 gram zwaar worden. Afhankelijk van de ondergrond varieert de kleur van de schar van donkerbruin tot lichtgrijs. De onderkant is wit.

Vangstgebied & aanvoer

Komt vrij verspreid voor van de Barentszee tot aan Bretagne. Het betreft het grootste platvisbestand in de Noordzee met een omvang van ongeveer 1.5 miljoen ton. De jaarlijkse Europese aanvoer is eerder beperkt: 15 duizend ton. Veel schar wordt terug in zee gegooid na vangst omwille van de geringe vraag en prijs.

Seizoen

De schar is lekker tot maart en is zeker in de winter een goede vervanger voor pladijs wanneer deze laatste te dun wordt.

Gastronomie

Schar is minder bekend maar daarom niet minder smakelijk, zoals trouwens het geval is met de meeste onbekende vissoorten. Volgens de vakmensen in het vissersmilieu is schar een van de lekkerste platvissen, klein van formaat maar groot in smaak, en met spierwit stevig vlees.

In de kuststreek vindt u hem dan ook regelmatig terug. Als gevolg van zijn klein formaat wordt hij meestal als hele vis verkocht. In het binnenland wordt schar slechts sporadisch te koop aangeboden.

Schar wordt best op de graat verwerkt, niet alleen voor de smaak, maar ook voor de serveermogelijkheden.

 

Voedingswaarde per 100 g :

Energie: 311 kJ / 74 kcal
Eiwitten: 15,7 g
Vetten: 1,2 g

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.