Steenbolk

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
steenbolk-productfoto-ambiance verkleind

Vis ID

Latijnse naam: Trisopterus spp.

Familie

De steenbolk is qua uiterlijk te vergelijken met een (kleine) kabeljauw maar heeft als onderscheidend kenmerk een korter en hoger lichaam vanaf de zijkant gezien. De rug is koperbruin met een goudachtige lichtgevende schijn en de kleur verloopt naar lichter rossig bruin op de zijkanten. Verticaal over het hele lichaam bevinden zich donkerder strepen. Bij het begin van de borstvin zit een kleine, maar duidelijke zwarte vlek. Op de onderlip zit een baarddraad.

Vangstgebied & aanvoer

De steenbolk is ver verspreid in het oostelijk Atlantisch gebied van Noorwegen tot Senegal, maar minder in de Noordzee.

Er wordt tot 300 ton aangevoerd, het betreft meestal een bijvangst van andere bodemvisserijen.

Seizoen

Het seizoen van steenbolk loopt van november tot maart.

Gastronomie

Steenbolk is een typische wintervis. Je kan hem vergelijken met wijting. Hij is wel iets robuuster van vorm. Het visvlees is eveneens te vergelijken met wijting en is, zoals wijting, sterk gewaardeerd bij de kenners. Hoewel de gewone consument steenbolk nog wat moet leren kennen, heeft hij heel wat potentieel: extra vers smaakt steenbolk heerlijk ! Probeer steenbolk bijvoorbeeld in een eenvoudig stoofpotje met prei.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie 355 kJ / 85 kcal
Eiwitten 17,0 g
Vetten: 0,8 g

Geen media voor deze vis.

  • Je kan de steenbolk herkennen aan de lange kindraad en een zwarte vlek op de plaats waar de borstvin aan het lichaam vastzit. Steenbolk lijkt wel wat op wijting, maar het lichaam is hoger en zwaarder van vorm.