Tongschar

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
tongschar visinfo

Vis ID

Latijnse naam: Microstomus kitt, Microstomus pacificus
Andere benamingen: melktong, steenschol, steenschar, neustong

Familie

Tongschar is een platvis die behoort tot de scholachtigen. Kenmerkend is dat de tongschar een kleine kop bezit met een relatief groot achterlijf.

Lokaal spreekt men ook wel van melktong, steenschol, steenschar en zelfs schartong. Gezien de verwijzing naar tong is dit door de nieuwe wetgeving betreffende de visbenamingen  verboden. Scharretong is een andere vissoort, wat dus nog meer verwarring kan stichten in het taalgebruik.

De tongschar groeit erg traag: de mannetjes 15 cm, de vrouwtjes 25 cm na 3 jaar. Extreem kan een lengte van 70 cm worden bereikt.

Vangstgebied & aanvoer

Hij komt wijd verspreid voor van IJsland tot de Golf van Gascogne. In de Noordzee vooral langsheen de Britse kusten. Er is weinig gekend over de omvang van ons bestand. Per jaar brengen onze vissers ongeveer duizend ton binnen.

Seizoen

De vis is het hele jaar door verkrijgbaar maar hij is op zijn best van augustus tot maart. Wanneer de prijs van de Noordzeetong de pan uit rijst, is tongschar een interessant alternatief.

Gastronomie

Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbele filets (1 visfilet per kant) verkocht. De meeste tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan u frituren, pocheren, stomen en bakken. Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbel filets (1 visfilet per kant) verkocht. Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan u frituren, pocheren, stomen en bakken.

Voedingswaarde per 100 g

Energie : 327 kJ / 78 kcal
Eiwitten : 16,7g
Vetstof : 0,9g

Geen media voor deze vis.

  • Tongschar is zeer populair bij de consument. De soort heeft de beide ogen op de rechterzijde staan en behoort tot de familie van de pladijzen (Pleuronectidae).

  • Tongschar is een platvis die behoort tot de scholachtigen. Kenmerkend is dat de tongschar een kleine kop bezit met een relatief groot achterlijf.

  • Het visvlees van tongschar kan worden vergeleken met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Alle tongbereidingen zijn mogelijk.