Wijting

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
wijting_LR (1)

Vis ID

Latijnse naam: Merlangius merlangus

Familie

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen. De wijting is een zeer vruchtbare vis: een vrouwtje van 30 cm lang en ongeveer 230 gram zwaar kan maar liefst 400.000 eitjes produceren. Hij groeit vlug. Over de maximale lengte verschillen de bronnen nogal eens, maar dat het ergens boven de 60 cm is, daarover bestaat geen twijfel. In de vangsten meet hij gemiddeld 35 cm.

Vangstgebied & aanvoer

Wijting wordt gevangen in de Noordzee en in het Kanaal.

Seizoen

Het seizoen van wijting loopt van juli tot november.

Gastronomie

Hier geldt het principe : ofwel kort en krachtig garen ofwel langzaam maar op minder hoge temperatuur. Verwijder nooit het vel van de wijting, het vel houdt het visvlees mooi samen, gebruik ook liever hele vissen in plaats van filets, vis smaakt trouwens altijd beter wanneer op de graat bereid. Wijting kan wat extra smaakmakers gebruiken, wees daarom niet al te voorzichtig bij het kiezen van de garnituren, een krachtige tomatensaus met extra tuinkruiden, een pittige mayonaise of een krachtige bouillon doen de vis wat boven zichzelf uitstijgen.

En nog dit : in de klassieke kookboeken van Escoffier vindt je de bereiding ‘Merlan en Colère’ terug, een prachtige term; de vis bijt uit woede in eigen staart (de staart wordt in de bek gestopt en zo bereid…..)

Voedingswaarde per 100 g :

Energie: 301 kJ 72 kcal
Eiwitten: 17,4 g
Vetten: 0,3 g

Geen media voor deze vis.

  • De Fransen krijgen geen genoeg van wijting. Het is een regelrechte klassieker bij onze zuiderburen. En je kan ze geen ongelijk geven. Wijting is een overheerlijke, magere en licht verteerbare vis. Lekker in pan, pot en oven.

  • Wijting behoort samen met schelvis tot de minst vette vissoorten.