Wulk

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Wulk

Vis ID

Latijnse naam: Buccinum undatum
Andere benamingen: wullok, karakol, escargot

Familie

Bij goede levensomstandigheden kan de schelphoogte groter dan 12 centimeter worden: deze exemplaren zijn waarschijnlijk 20 tot 30 jaar oud. De wulk komt beneden de getijdenzone voor en leeft tot ongeveer 100 meter waterdiepte.
De wulk is zowel carnivoor als aaseter. Op het menu staan vooral tweekleppigen (kokkels), maar ook kreeftachtigen.

Vangstgebied & aanvoer

Komt voor in het noordelijk Atlantische gebied, van Ijsland en het noordoosten van Noorwegen tot aan de Golf van Biskaje. In de Noordzee vrij algemeen.

Seizoen

De wulk heeft geen seizoen en wordt het hele jaar door aangevoerd.

Gastronomie

Bij ons wordt de wulk vooral in bijvangst gevangen en lokaal geconsumeerd. Elders wordt deze ook commercieel gevangen met behulp van vallen. In Normandiƫ en Bretagne worden de kleinere slakken (koud, gekookt) gegeten als voorgerecht met mayonaise (Bulots Mayonnaise) of maken bij onderdeel uit van een plateau fruits de mer.
Bereiding van ongekookte exemplaren : de slakken 30 minuten weken in koud zout water om het zand te verwijderen en daarna schoonspoelen. Vervolgens 20 minuten koken in een (goed gepeperde) bouillon. Voor het consumeren moet eerst het aan het vlees gehechte kapje (operculum) verwijderd worden. De structuur van het vlees lijkt op die van inktvis, de smaak is zoeter, zoals bij krab. De grote exemplaren zijn soms taai. De ideale maat voor beginnende eters is ongeveer 4,5 cm.
Voorgekookte wulken mag je niet meer koken, enkel lichtjes opwarmen.
Vroeger was het vooral voedsel voor arme mensen. Tegenwoordig worden de meeste exemplaren geƫxporteerd naar oosterse landen.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie: 368 kJ / 88 kcal
Eiwitten: 19,4 g
Vetten: 1,0 g

Geen media voor deze vis.

Geen weetjes voor deze vis.