Zeeduivel

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
toogkaart - vis van het jaar 2018

Vis ID

Latijnse naam: Lophius piscatorius
Andere benamingen: hozemond, roggenvreter, lotte

Familie

Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop).

Vangstgebied & aanvoer

De zeeduivel vind je zeer verspreid in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. Hij komt ook voor in de Noordzee. Hij zwemt het liefst in diepere wateren (tot 600 m).

Per jaar is er een totale vangst van ongeveer 50.000 ton in het Noordoostelijk Atlantisch gebied. In de Noordzee is dat 10.000 ton. Rond Ierland is de grootste concentratie te vinden: daar wordt  ruim 30.000 ton per jaar gevangen, voornamelijk door de Fransen, de Ieren en de Spanjaarden. De Belgische aanvoer bereikt een kleine 500 ton.

Het bestand zelf kan zeker op het dubbele van de totale aanvoer worden geschat.

Seizoen

Zeeduivel is op z’n best van juli tot maart.

Gastronomie

Zeeduivel is een allemansvriend, de ideale vis voor wie niet van vis houdt.

Het visvlees van de staart is zeer vast en smakelijk. Voor de bereiding moet u het sterke vlies, dat om het visvlees zit, verwijderen. Verder bezit zeeduivel geen graten, alleen een dik bot in het midden.
U kan deze vis o.a. marineren, stoven, bakken en pocheren. Door zijn vaste structuur is zeeduivel ook uitermate geschikt om een BBQ-spies of stoofpotje  te maken.

Geen media voor deze vis.

  • De zeeduivel is weinig bewegend en geen goede zwemmer. Toch scharrelt hij zijn kostje aardig bij elkaar. Hij ‘hengelt’ als het ware zijn maaltijd naar binnen. Er zitten stekels op zijn kop waarmee hij prooien naar zijn bek kan toetrekken.

  • De benaming lotte verwijst naar de lota lota – die eigenlijk een zoetwatervis is en in het Nederlands kwabaal heet. De juiste Franse benaming is baudroie.