icon

Zeetong: Vis van het Jaar 2014

line
Logo_Vis_vh_jaar_2014_NL

Elk jaar kiest VLAM in samenwerking met de Vlaamse visserijsector een Vis van het Jaar. Dit jaar is gekozen voor zeetong (in 1991 was zeetong al eens vis van het jaar).

Door tong uit te roepen tot Vis van het Jaar willen we de vraag naar zeetong op de versmarkt verder stimuleren, zowel thuis als op restaurant. Zeetong is de belangrijkste doelsoort voor onze Belgische zeevisserij.

Zeetong wordt het ganse jaar aangevoerd maar is op zijn best (na de paaiperiode) van juni tot december. Vanaf midden juni stijgt de aanvoer met de opening van de Golf van Biskaje voor de Vlaamse visserij.

Aanvoergegevens

Zeetong is economisch erg belangrijk voor de Vlaamse vissers. Na pladijs is het de meest aangevoerde zeevis. In 2013 was deze doelsoort goed voor 15% van de aanvoer en bedroeg de aanvoer 2.492 ton. In waarde is zeetong de belangrijkste vis, goed voor 42% van de totale aanvoerwaarde of 23.549.878 euro. In 2013 daalde de gemiddelde prijs op de veiling met 87 eurocent t.o.v. van 2012. Te samen met een volumedaling van een 300 ton betekende dit een serieuze omzetdaling in de Belgische visserij. De aanvoergegevens vindt u terug in de bijlage.

De visserij op tong is een typevoorbeeld van hoe een duurzame visserij er zou moeten uitzien. Er wordt op tong gevist met borden en met boomkoralternatieven. Diverse aanpassingen aan het vistuig verminderen de ongewenste bijvangsten, beperken het brandstofverbruik en impact op de zeebodem. Ongeveer één derde van de zeetong wordt opgevist in de Noordzee. Daarnaast zijn ook het Engels Kanaal, de Keltische zee, de Golf van Biskaje en de Ierse Zee belangrijke vangstgebieden. Met uitzondering van het laatste gebied zijn de tongbestanden in prima conditie. Jaarlijks worden de vangstbeperkingen voor zeetong in de verschillende gebieden bekendgemaakt.

Consumptiecijfers

Uit verbruiksgegevens verzameld bij een representatieve steekproef van 5.000 Belgische gezinnen door GfK Panel Services Belgium in opdracht van VLAM blijkt dat slechts 10% van de Belgen zeetong koopt, gemiddeld 3 keer per jaar met een totaal volume van 1.100 ton. Gemiddeld bedraagt de thuisconsumptie van zeetong een bescheiden 100 g per capita, tegenover 383 g voor kabeljauw. Zeetong is daarmee goed voor 6% van het aangekochte volume verse vis voor thuisverbruik.

De gemiddelde aankoopprijs ligt rond de 17€/kg, maar schommelt sterk naargelang de grootteklasse en verwerking (bruto of gefileerd).

Zeetong heeft een zeer goede reputatie op culinair vlak en is zeer gesmaakt bij de visliefhebber, waardoor hij tot de hogere prijsklasse behoort. 40% van de consumptie van zeetong gebeurt in restaurants, bij vrienden of familie, op het werk of elders.

In de kijker

Tijdens het jaar van zijn verkiezing promoten we de Vis van het Jaar op verschillende manieren. In samenwerking met Michaël Vrijmoed van restaurant Vrijmoed in Gent hebben we een receptenfolder samengesteld die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten. Daarnaast werken we samen met talrijke magazines en culinaire programma’s om de consument aan te sporen eens een recept met zeetong uit te proberen in de keuken.

Ook organiseren we een nationale wedstrijd voor de horeca naar aanleiding van de verkiezing van de Vis van het Jaar. Via deze wedstrijd proberen we de horeca aan te moedigen om zeetong regelmatig op de menukaart te plaatsen. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het jaar-recept maakt wint de wedstrijd en krijgt naast een welgevulde prijzenpot de titel ‘Viskok van het Jaar 2015’. De finale van de wedstrijd vindt plaats op 24 november op Horeca Expo Gent.

Succesvolle formule

Het is al de 26ste maal dat de Vlaamse visserijsector en VLAM een Vis van het Jaar verkiezen. We houden vast aan de formule omdat we geloven dat de verkiezing een effectieve formule is om de blik van de Belg wat te verruimen op gebied van vis. Doorgaans geeft de titel Vis van het Jaar daadwerkelijk een duwtje in de rug van de bekroonde vis en zien we het marktaandeel ervan stijgen in datzelfde jaar.

Culinaire mogelijkheden

Zeetong is een topper in de viskeuken. De vis verenigt een aantal eigenschappen die bijzonder in de smaak vallen bij visliefhebbers: hij heeft stevig visvlees dat toch zacht en sappig is. Hij kan op tal van wijzen bereid worden: gebakken, gegrild, in de oven, gestoomd, gepocheerd,…. De meest bekende bereiding is wellicht de tong meunière, waarbij de bebloemde tong in zijn geheel in boter gebakken wordt en nadien overgoten wordt met het braadvet waaraan citroensap en peterselie is toegevoegd. Hij wordt zowel gefileerd als in zijn geheel verkocht.